kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 2 listopada 2013

Ciasto Kruszynka

Bardzo kruche ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.


Składniki na ciasto :
  • 350g mąki
  • 4 żółtka
  • 250g margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
Masa jabłkowa:
  • 1kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek)
  • 1 łyżka masła
Masa orzechowa:
  • 200g mielonych orzechów włoskich
  • 250g margaryny
  • 1 szkl mleka
  • 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3)
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół.  Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy.

Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy.

Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.

Przełożenie ciasta :

Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa :)) --> kruche ciasto --> masa orzechowa --> polewa czekoladowa ze sprawdzonego przepisu 

Ciasto odstawiamy przynajmniej na 1 dzień.


Smacznego ! ;) 

5 komentarzy:

  1. Robiłam takie ciasto jakiś czas temu, jest pyyyyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyysznie! Na sezon jabłkowy idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ale trzeba duzo przepisywac jak ktoś nie ma drukarki

    OdpowiedzUsuń