Do Świąt zostało jeszcze kilka tygodni, może się niektórym wydawać że nawet dużo, ale to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam, w tamtym roku też się do niego zabierałam, ale niestety za późno sobie o nim przypomniałam. Zaczynamy pierwszy etap przygotowywania piernika, zacznijcie ze mną ! :)
Składniki :
- 1/2 kg miodu
- 25 dag masła
- 2 szkl cukru (dałam mniej)
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika
Miód, masło i cukier umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu, musimy uważać żeby nie zagotować składników ! Odstawiamy do wystudzenia, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać, ponieważ na dnie garnuszka będzie osadzał, się cukier.
Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową dodajemy mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczoną w 1/2 szkl mleka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto wyrabiamy mikserem, a następnie przekładamy do kamionkowego/ emaliowanego garnka lub po prostu do szklanej misy.
Naczynie przykrywamy ściereczką i przewiązujemy mocno sznurkiem, a następnie wkładamy do foliowej reklamówki - zawiązujemy ją, ale tak aby powietrze mogło dojść do środka.
Odstawiamy naczynie z ciastem w chłodne miejsce np. do piwnicy czy na najniższą półkę w lodówce i zapominamy o nim na 5-6 tygodni.
Zapiszcie w kalendarzu kiedy macie zabrać się za dalsze etapy, bo łatwo o nim zapomnieć przez taki okres czasu ! :)
Zapraszam na dalszy ciąg instrukcji tydzień przed świętami, już czuję ten zapach w domu ! :)
*Ja ciasto przygotowałam z połowy tych składników, bo chcę upiec piernik w 1 wąskiej blaszce :)
Smacznego ! ;)
Oj, masz rację pierniki czas zacząć. Świetny przepis. Chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuń