- 2 szkl. mleka
- 3 szkl mąki
- 1 jajko
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- rodzynki - zależy od upodobań, u mnie ok 80g
- 2 jabłka
- cukier waniliowy
Drożdże pokruszyć do kubeczka i zasypać 1 łyżką cukru. Wlać 1/2 szkl. ciepłego mleka i zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kostkę.
3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.
* jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki .
** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy w szklance z wodą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz