Długo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko się robi i jest idealne do porannej kawy :)
Składniki :
- 3/4 - 1 szkl. białek
- 1 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki
- 1,5 szkl cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 100g. wiórek kokosowych
- 2 - 3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru.
Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.
Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę.
Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :)
Smacznego :)
ile trzeba piec w piekarniku elektrycznym i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńPieczemy w 180st C, a co do czasu to myślę że ok 40 min, chociaż nie jestem pewna bo w nim jeszcze tego ciasta nie piekłam :) najlepszą metodą będzie piec do tzw. "suchego patyczka".
UsuńPozdrawiam ! ;)
fajne ciasteczko... robi się szybko, ładnie wyrasta i wszystkim smakuje :) dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńP.S. w moim piekarniku elektrycznym (bez termoobiegu) 180 st. C trzeba było 50 min
cieszę się, że ciasto posmakowało ! :)
UsuńIle tego białka ma być 1 szklanka czy 3/4 szklanki.Dziękuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńalbo 1 szkl albo 3/4 w zależnośi ile będziesz go miała. Ja te ciasto zawsze robię wtedy, gdy zostają mi białka po jakimś kruchym cieście czy ciasteczkach także robię z takiej ilości jaką w danej chwili mam :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że pomogłam, pozdrawiam ! :)
nie wyszło mi...buuu.
OdpowiedzUsuńkurcze coś musiałaś zrobić nie tak, bo mi udaje się za każdym razem, może następnym razem wyjdzie dobrze :)
UsuńBardzo dobre ciasto. Dziękuje za przepis :) Ja polałam polewą czekoladową i mój facet jest zachwycony. Jeszcze raz dziękuje :) Super ciacho mniam :)
OdpowiedzUsuńpolewą jeszcze nie polewałam, ale pewnie smakuje świetnie :) oczywiście cieszę się że Ci posmakowało :) POZDRAWIAM ! :)
Usuńhej :) a jeśli bym chciała piec w normalnej blaszce, a nie w prodiżu to jakie wymiary powinna mieć ? :)
OdpowiedzUsuńo jej, trudne pytanie bo w takiej nie robiłam ;D Myślę że taka kwadratowa, a nie prostokątna powinna być ok, tylko nie wiem jakie ona dokładnie ma wymiary, chociaż można też zrobić w wyższej keksówce :)
Usuńjak to wydrukować ?
OdpowiedzUsuńnajszybciej i najprościej będzie jak to po prostu skopiujesz do worda i klikniesz "drukuj" :)
UsuńDziekuje za przepis,placek jest bardzo dobry
OdpowiedzUsuńMoje ciasto ma śmieszne proporcje: kokosowe wyszło cienkie - jak 'biszkoptowy' spód, czekoladowe wyrosło jak kopiec. Smak ciekawy, delikatny, na szczęście bez zakalca. Następnym razem dodam mniej mąki i oleju do 5-ciu białek. Dziękuję za przepis, będę do niego wracać:)
OdpowiedzUsuńmoje ciasto wg Twojego przepisu wyszło bardzo dobre, ale mam wrażenie patrząc na Twoje zdjęcie, że moje jest bardziej zbite. Mam pytanie: czym mieszasz składniki: łyżką drewnianą czy mikserem?
OdpowiedzUsuńPrzeważnie zawsze mieszam wszystko mikserem, także i w tym przypadku tak było :) Nie wiem od czego może zależeć struktura ciasta :)
Usuńzapomniałam dopisać, że pozwolę sobie zamieścić przepis na swoim blogu, gdzie zamieszczam tylko wypróbowane przepisy, które chcę mieć pod ręką; a białka często zostają:)
OdpowiedzUsuńok, pozdrawiam ! :)
UsuńMam dwa pytania:
OdpowiedzUsuń- jak długo piec to ciasto w prodiżu (nie napisałaś)
- grzanie od dołu czy od góry?
Pieczemy do czasu suchego patyczka, ok. 40 min. Co do grzania to nie mam pojęcia, mam stary prodiż i tak samo piekarnik, także nigdy nic nie ustawiam i nie wiem jak to z tym jest :)
Usuń