kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 19 lutego 2012

Ciasto z białek

Długo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo  jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko się robi i jest idealne do porannej kawy :) 

Składniki :
  • 3/4 - 1 szkl. białek
  • 1 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100g. wiórek kokosowych
  • 2 - 3 łyżeczki kakao
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru.

Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.

Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej  kakao i posiekaną czekoladę.

Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :)




Smacznego :)

22 komentarze:

  1. ile trzeba piec w piekarniku elektrycznym i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy w 180st C, a co do czasu to myślę że ok 40 min, chociaż nie jestem pewna bo w nim jeszcze tego ciasta nie piekłam :) najlepszą metodą będzie piec do tzw. "suchego patyczka".
      Pozdrawiam ! ;)

      Usuń
  2. fajne ciasteczko... robi się szybko, ładnie wyrasta i wszystkim smakuje :) dzieki za przepis!
    P.S. w moim piekarniku elektrycznym (bez termoobiegu) 180 st. C trzeba było 50 min

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile tego białka ma być 1 szklanka czy 3/4 szklanki.Dziękuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  4. albo 1 szkl albo 3/4 w zależnośi ile będziesz go miała. Ja te ciasto zawsze robię wtedy, gdy zostają mi białka po jakimś kruchym cieście czy ciasteczkach także robię z takiej ilości jaką w danej chwili mam :)

    Mam nadzieję że pomogłam, pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wyszło mi...buuu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze coś musiałaś zrobić nie tak, bo mi udaje się za każdym razem, może następnym razem wyjdzie dobrze :)

      Usuń
  6. Bardzo dobre ciasto. Dziękuje za przepis :) Ja polałam polewą czekoladową i mój facet jest zachwycony. Jeszcze raz dziękuje :) Super ciacho mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polewą jeszcze nie polewałam, ale pewnie smakuje świetnie :) oczywiście cieszę się że Ci posmakowało :) POZDRAWIAM ! :)

      Usuń
  7. hej :) a jeśli bym chciała piec w normalnej blaszce, a nie w prodiżu to jakie wymiary powinna mieć ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jej, trudne pytanie bo w takiej nie robiłam ;D Myślę że taka kwadratowa, a nie prostokątna powinna być ok, tylko nie wiem jakie ona dokładnie ma wymiary, chociaż można też zrobić w wyższej keksówce :)

      Usuń
  8. jak to wydrukować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najszybciej i najprościej będzie jak to po prostu skopiujesz do worda i klikniesz "drukuj" :)

      Usuń
  9. Dziekuje za przepis,placek jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ciasto ma śmieszne proporcje: kokosowe wyszło cienkie - jak 'biszkoptowy' spód, czekoladowe wyrosło jak kopiec. Smak ciekawy, delikatny, na szczęście bez zakalca. Następnym razem dodam mniej mąki i oleju do 5-ciu białek. Dziękuję za przepis, będę do niego wracać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. moje ciasto wg Twojego przepisu wyszło bardzo dobre, ale mam wrażenie patrząc na Twoje zdjęcie, że moje jest bardziej zbite. Mam pytanie: czym mieszasz składniki: łyżką drewnianą czy mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie zawsze mieszam wszystko mikserem, także i w tym przypadku tak było :) Nie wiem od czego może zależeć struktura ciasta :)

      Usuń
  12. zapomniałam dopisać, że pozwolę sobie zamieścić przepis na swoim blogu, gdzie zamieszczam tylko wypróbowane przepisy, które chcę mieć pod ręką; a białka często zostają:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam dwa pytania:
    - jak długo piec to ciasto w prodiżu (nie napisałaś)
    - grzanie od dołu czy od góry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy do czasu suchego patyczka, ok. 40 min. Co do grzania to nie mam pojęcia, mam stary prodiż i tak samo piekarnik, także nigdy nic nie ustawiam i nie wiem jak to z tym jest :)

      Usuń