Hmm . . . ostatnio bardzo znana masa cukrowa ! :) Można bardzo ładnie ozdobić nią tort czy też muffinki :) Wszystko zależy od naszej pomysłowości, można stworzyć kwiatki, zwierzaki itp. Co tu dużo mówić - wystarczy spróbować ! :)
A więc do dzieła !
Składniki:
- 80dag cukru pudru
- 10 dag glukozy w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 dag zimnej wody
- 3 łyżeczki margaryny
- olejek migdałowy
Żelatynę rozpuścić (nie gotować!). Następnie dodać glukozę i margarynę. Na stolnicę wysypać cukier puder i wlewać żelatynę, zagniatać do momentu powstania jednolitej masy.
Jeżeli chcemy rozwałkować to podsypujemy cukrem pudrem.
Masa wyjdzie biała, więc jeśli chcemy uzyskać kolory, dodajemy barwnik spożywczy i zagniatamy masę tak, aby kolor było wyraźnie widać.
to jest masa cukrowa a nie marcepanowa :/ . Mase marcepanową robi się tylko z zmielonych migdałów,cukru pudru i wody :/
OdpowiedzUsuńmasz rację, już to poprawiłam :)
UsuńA czy mogę powlekać tort tą masą? Czy tylko do ozdób się ona nadaje?
OdpowiedzUsuńwedług mnie do ozdoby całego tortu raczej się nie nadaje, ale co kto lubi , po prostu wydaje mi się że ta masa zepsuje smak całego tortu :)
Usuń