Lekkie, brzoskwiniowe ciasto. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy pomysłu co by tu zrobić :) Przepis znaleziony na jakiejś stronie, już nie pamiętam dokładnie na jakiej :)
Składniki :
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 5 jajek (białka oddzielnie)
- 1 kostka margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- 1 puszka brzoskwiń
- 1/2 szkl. cukru pudru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,posiekać margarynę, a następnie dodać 2 łyżki cukry oraz żółtka. Zagnieść to wszystko na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce na blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec ok. 7 - 8 min w temp. 180st. C.
Ugotować budyń w 750ml mleka i posłodzić do smaku. Gorący wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie, na to położyć ubitą pianę z białek z cukrem pudrem. Na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec ok 40 min w 180st. C.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz