Składniki:
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 l. mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa
- mleko skondensowane albo masa krówkowa
- 7 paczek herbatników
- 1 margaryna
- 1 1/2 szkl. cukru
- 1/2 l. śmietany 30%
Masa budyniowa :
Ugotować 2 budynie na mleku z 1/3 cukru cukru (pół szklanki cukru do budyniu a jedna szklanka do śmietany). Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny, ukręcić go z margaryną.
Śmietana :
Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szkl. wody.
Przełożenie:
herbatniki ---> masa budyniowa ---> herbatniki ---> masa krówkowa ---> herbatniki ---> śmietana ---> na wierzchu posypać kakao
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz