kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 5 kwietnia 2014

Kruche ciasto z pianką i owocami

Bardzo kruche ciasto, delikatna pianka i owoce, fajne połączenie :) Owoce możemy dać sezonowe, jak i te z puszki czy nawet mrożone. Ja mam te szczęście, że w swojej zamrażarce mam jeszcze trochę zapasów z lata :) 
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.


Składniki :

Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Pianka budyniowa :
  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru 
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szkl oleju
dodatkowo:
  • dowolne owoce (jeżeli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie :

Składniki na ciasto wykładamy a stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz.

Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, budynie śmietankowe oraz na sam koniec bardzo powoli wlewamy olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.

Na piankę wykładamy owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta.

Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.


Smacznego ! :) 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto ,dawno nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja je robiłam pierwszy raz i mogę powiedzieć, że jest to miłość od pierwszego ... kęsa :)

      Usuń
  2. Budynie mają być ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, do ubitej piany dodajemy budyń w proszku :)

      Usuń