Bardzo kruche ciasto, delikatna pianka i owoce, fajne połączenie :) Owoce możemy dać sezonowe, jak i te z puszki czy nawet mrożone. Ja mam te szczęście, że w swojej zamrażarce mam jeszcze trochę zapasów z lata :)
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.
Składniki :
Ciasto:
- 2,5 szkl mąki
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka budyniowa :
- 5 białek
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1/2 szkl oleju
dodatkowo:
- dowolne owoce (jeżeli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Składniki na ciasto wykładamy a stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz.
Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, budynie śmietankowe oraz na sam koniec bardzo powoli wlewamy olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.
Na piankę wykładamy owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta.
Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego ! :)
Uwielbiam to ciasto ,dawno nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńja je robiłam pierwszy raz i mogę powiedzieć, że jest to miłość od pierwszego ... kęsa :)
UsuńBudynie mają być ugotowane?
OdpowiedzUsuńnie, do ubitej piany dodajemy budyń w proszku :)
Usuń