Od dawna chciałam zrobić bułki z sezamem. Ziarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z sezamem :) W końcu przyszedł czas i na nie, przeszukałam swój folder z przepisami i znalazłam te które mi odpowiadały i ... nie zawiodłam się :) Przepis od mojepasjekrakow :) Te bułki nadają się na zwykłe kanapki, następnym razem zrobię słodkie sezamowe bajgle, bo i takie za mną "chodzą" :)
Składniki na ciasto :
- 650 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
dodatkowo :
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru w 1/2 szkl mleka, odstawiamy na ok 10 min.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski + rozpuszczone drożdże i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto (W zależności od tego jak wilgotną mamy mąkę, musimy patrzeć czy przypadkiem nie jest nam potrzebna większa ilość wody - ja musiałam jeszcze dodać ok 100ml ). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
W trakcie rośnięcia ciasta sezam prażymy na suchej patelni, a miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy je w wałek ok 70cm i składamy na pół, a następnie skręcamy naprzemiennie te dwie części. Z całości formujemy bajgla i zlepiamy ładnie końce.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każdego bajgla smarujemy wodą z miodem i obtaczamy w sezamie.
Smacznego ! ;)
cudne buły :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ! ;)
Usuńświetnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty