Przepis znalazłam na blogu mała cukierenka. Babeczki są świetną dekoracją stołu, nie są za słodkie, więc jeśli lubimy słodsze wypieki, to radzę dodatkowo dorzucić od siebie trochę cukru :) Wyszło mi ok 16 małych babeczek.
Składniki :
- 1,5 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g miękkiego masła
- 3/4 szkl cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl mleka
- 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego
Krem :
- 1 i 2/3 szkl cukru pudru
- 120g miękkiego masła
- 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub migdałowego
- 2 łyżki mleka
- barwnik spożywczy
dodatkowo :
- czekoladowe, małe jajeczka
Przygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując masę, do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy aromat, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i drugą część mleka, dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić, wyłączyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st. C i pieczemy 25min.
Krem : Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier puder. Dodajemy aromat, mleko oraz barwnik - wymieszać. Kremem dekorujemy babeczki i układamy na nim czekoladowe jajeczko.
Smacznego ! :)
Ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ! :)
UsuńUrocze cudeńka na dwa kęsy.
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuń