Długo szukałam tortu na urodziny mojej mamy i znalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie wielki wyczyn :D
Biszkopt :
- 8 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa kajmakowa :
- duży, gęsty jogurt naturalny
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa :
- 400ml śmietany 30 lub 36%
- cukier puder do smaku
- 1/2 śmietan-fixy
Poncz:
- 2/3 szkl wody
- cukier waniliowy
- 1/3 szkl. cukru
- 1 kieliszek spirytusu
- 2-3 łyżki rumu
Dodatkowo:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości 60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części.
Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy.
Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.
Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy (pamiętajmy aby nie robić tego za długo bo wyjdzie nam masło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy.
Przełożenie:
1 część biszkoptu --> nasączamy
masa kajmakowa
2 część biszkoptu --> nasączamy
warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie
3 część biszkoptu --> nasączamy
wierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby orzechy nam się dobrze przykleiły)
boki obsypujemy posiekanymi drobno orzechami
Odstawiamy tort najlepiej na całą noc.
wykwintny, :-)
OdpowiedzUsuńwygląda mistrzowsko!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ! :)
UsuńPyszny tort! Uwielbiam kajmak ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszny tort! Uwielbiam wszystko, co kajmakowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńJa rozwiązałam problem z przekrajaniem ciasta za pomocą specjalnej piłki stworzonej właśnie do tego celu. Reguluje się u niej wysokość, więc spokojnie można kroić kilka warstw. Sprawdza się idealnie :D
widziałam takie cudo i chyba najwyższy czas pomyśleć nad zakupem :)
Usuńewka. Narobiłaś mi smaku, a ja bardzo lubię piec ciasta. Nie zawsze są idealne, ale zawsze moje i ładnie udekorowane. Njlepiej wychodzi mi ciasto drożdżowe z różnymi dodatkami, a najbardziej lubię strucle z orzechami włoskimi i strucle z kakao. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoj tak, strucle i w ogóle wszystko co drożdżowe też bardzo lubię :) co do ciast, nie ważne czy wyjdą nam perfekcyjnie czy nie, ważne ile pracy i serca w przygotowanie ich w nie włożyliśmy :)
UsuńRównież Cię pozdrawiam ! :)