kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

poniedziałek, 16 września 2013

Domowy makaron

Najlepszy, co tu dużo mówić :) Idealny do rosołu, u mnie w domu często go się robi kiedy są jakieś uroczystości, ponieważ rodzinka bardzo lubi swojski makaron, albo wtedy kiedy po prostu zostanie nam ciasto z lepienia pierogów ;) Nie będę podawała dokładnych składników, ponieważ zawsze robię "na oko" i w sumie wszystko zależy też od tego ile tego makaronu chcemy uzyskać :)


Składniki:
  • mąka
  • zimna woda
  • opcjonalnie 1 jajko (u mnie najczęściej robimy bez)
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na kształt koła, dzielimy na paski szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim, podsypując mąką i zabieramy się na krojenie :) Później już tylko gotujemy w osolonym wrzątku, a po ugotowaniu przelewamy zimną wodą :)

PS. 1. Pamiętajcie aby wodę do mąki dodawać stopniowo
      2. Ciasto nie może być też bardzo twarde, bo taki też wyjdzie makaron po ugotowaniu :)



Smacznego ! ;) 

2 komentarze: