Najlepszy, co tu dużo mówić :) Idealny do rosołu, u mnie w domu często go się robi kiedy są jakieś uroczystości, ponieważ rodzinka bardzo lubi swojski makaron, albo wtedy kiedy po prostu zostanie nam ciasto z lepienia pierogów ;) Nie będę podawała dokładnych składników, ponieważ zawsze robię "na oko" i w sumie wszystko zależy też od tego ile tego makaronu chcemy uzyskać :)
Składniki:
- mąka
- zimna woda
- opcjonalnie 1 jajko (u mnie najczęściej robimy bez)
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na kształt koła, dzielimy na paski szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim, podsypując mąką i zabieramy się na krojenie :) Później już tylko gotujemy w osolonym wrzątku, a po ugotowaniu przelewamy zimną wodą :)
PS. 1. Pamiętajcie aby wodę do mąki dodawać stopniowo
2. Ciasto nie może być też bardzo twarde, bo taki też wyjdzie makaron po ugotowaniu :)
Smacznego ! ;)
Zrobię, zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste
OdpowiedzUsuńwręcz banalne ! pozdrawiam :)
Usuń