kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

środa, 2 października 2013

Ciasteczka z galaretką i orzechami

Kruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g zimnej margaryny
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • 80 g drobnego, zwykłego cukru
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 2 krople aromatu migdałowego
dodatkowo:
  • 1 rozdzielone jajko
  • 200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
  • galaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścić
  • cukier puder
  • posiekane orzechy lub migdały

Przygotowanie:

Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. 

Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. 

Gotowe zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka śniadaniowego i wkładamy do lodówki na 60 min lub do zamrażarki na 30 min. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy, podsypując delikatnie mąką. Bierzemy 2 szklanki - jedną większą i jedną mniejszą - tą będziemy wycinali w środku oczka i wycinamy taką samą ilość ciastek pełnych i taką samą ilość ciastek z dziurką w środku. 

Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pełne ciasteczka, smarujemy brzegi roztrzepanym białkiem i układamy na nie ciasteczko z otworem. Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. 

Pieczemy  ciastka ok 15 min w 180 st C. Studzimy, po czym w oczka wlewamy tężejący już mus brzoskwiniowy, a brzegi ciasteczek posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki





Smacznego ! :) 


1 komentarz: