Już dawno chciałam zrobić domowe grahamki i wreszcie znalazłam czas i się za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi do gustu, chociaż dalej będę poszukiwała jakiegoś fajnego przepisu na bułeczki zrobione w całości bez dodatku pszennej mąki. A może Wy macie jakieś propozycje? Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 300 g mąki graham
- 150 - 250 ml ciepłej wody
- ok. 30g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w 3/4 szkl ciepłej wody.
Obie mąki, sól, olej, rozpuszczone drożdże wrzucamy do miski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli wody jest za mało to dolewamy tyle, aby ciasto miało pożądaną konsystencję.
Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.
Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 15-20 min.
Smacznego ! ;)
muszę kupić mąkę graham i upiec takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDomowe i do tego jeszcze grahamki...mniam!
OdpowiedzUsuń