- 3 szkl mąki
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 1,5 szkl cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 - 1 szkl cukru
- słoiczek kwaśnego dżemu (najlepszy według mnie jest z czarnej porzeczki)
- szczypta soli
- aromat lub cukier waniliowy
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy na stolnicy ciasto z mąki, margaryny, żółtek, 0,5 szkl cukru, aromatu i proszku do pieczenia.
Dzielimy na 3 części - 1 większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie, dokładnie zagniatamy. Małe części - białą i czarną wkładamy do zamrażarki. Dużą część rozwałkowujemy wałkiem.
Blaszkę natłuszczamy i wyspujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem.
Ciasto smarujemy dżemem. Schłodzone czarne ciasto ścieramy na tarce na dżem.
Ubijamy pianę ze szczyptą soli i 1szkl cukru, wykładamy na ciemne ciasto. Na to ścieramy na tarce białą część ciasta z zamrażarki.
Pieczemy w 180st. C przez 45min.
Smacznego ! ;)
Porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuń