kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 1 grudnia 2012

Pleśniak

Składniki :
  • 3 szkl mąki
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 - 1 szkl cukru
  • słoiczek kwaśnego dżemu (najlepszy według mnie jest z czarnej porzeczki)
  • szczypta soli
  • aromat lub cukier waniliowy

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić.

Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy na stolnicy ciasto z mąki, margaryny, żółtek, 0,5 szkl cukru, aromatu i proszku do pieczenia.

Dzielimy na 3 części - 1 większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie, dokładnie zagniatamy. Małe części - białą i czarną wkładamy do zamrażarki. Dużą część rozwałkowujemy wałkiem.

Blaszkę natłuszczamy i wyspujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem.

Ciasto smarujemy dżemem. Schłodzone czarne ciasto ścieramy na tarce na dżem.

Ubijamy pianę ze szczyptą soli i 1szkl cukru, wykładamy na ciemne ciasto. Na to ścieramy na tarce białą część ciasta z zamrażarki.

Pieczemy w 180st. C przez 45min.



Smacznego ! ;)

1 komentarz: