kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 17 listopada 2012

Cytrynowiec


A dzisiaj podaję przepis na pyszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości  są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz  banalne w wykonaniu :)
A więc do dzieła kochani !


Składniki na biszkopt :
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę cytrynową :

  • 2 szkl. wody
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 cytryny
  • 1 margaryna
  • 1 szkl cukru
Masa śmietanowa :

  • ½ l śmietany 30%
  • 3 śmiatan-fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody)
  • 1/3 - 1/2 szkl cukru pudru
Dodatkowo:

  • herbatniki
  • czekolada do polania

Przygotowanie:

Biszkopt:

3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę.

Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.

 Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę.

 Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.

Masa cytrynowa:

Budynie rozpuścić w 1 szklance wody.

Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier,  rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń.

Zdjąć z ognia, dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę.

Gorące wylać na biszkopt.

Na wystudzoną masę cytrynową położyć ubitą masę śmietanową.

Na wierzch ułożyć obok siebie herbatniki i polać czekoladą.


* Przepis znaleziony na smakerze
Smacznego ! :) 


4 komentarze:

  1. jestem zapaleńcem na wszystko co tu wrzucasz, dlatego w tyg na pewno zrobie ten cytynowiec, moze nawet jutro! o tak! na popołudnie z Romką i dziećmi! :) ależ jestem ciekawa smaku....!!!

    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe Gosia zauważyłam to :) według mnie na prawdę warto zrobić te ciasto bo jest lekkie i nie za słodkie, także jak się na nie skusisz to daj znać jak Ci wyszło i czy w ogóle to są Twoje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ech... wyobraź sobie, ze jakoś mi wypadło całkiem z głowy, w kółko pełno gości i pełno jakiś spraw i zaprzątania głowy, a ja lubie się delektować, nie tylko jedzeniem ale tez robieniem!
    Ten przepis pamiętam, i zbliża sie Barbórka, koniecznie zrobię bo sie rodzina zwali i znajomi, także wszyscy mam nadzieję, spróbujemy.

    a ja dzis przychodzę z innej beczki, Twój blog o gotowaniu, ale może... pobawisz sie z nami? Liebster do mnie zawitał więc i ja chciałam Ci tą zabawe zaproponować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kochana dziękuję bardzo za zaproszenie do zabawy, ale niestety nie mam teraz czasu nawet na prowadzenie bloga, a co dopiero na zabawę. Może innym razem się przyłączę ;)

    OdpowiedzUsuń