Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao (można dać też te słodkie dla dzieci)
- 1,5 szkl cukru pudru
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1,5 szkl mleka
- 1 szklanka oleju (można zamiast tego dodać masło)
- 2 jajka
- wanilia lub cukier waniliowy lub aromat waniliowy - co kto woli
Najpierw siekamy czekoladę na małe kawałeczki.Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy suche składniki, czyli : cukier puder,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko,olej, jajka i aromat waniliowy - to dodajemy do suchych składników. Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE : mieszamy łyżką bądź łopatką ręcznie - nie wolno miksować ! Im więcej jest grudek tym są lepsze, także nie przejmować się, gdy takowe się pojawią :) Papierowe papilotki napełniać do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez ok 25min.W międzyczasie można sprawdzać wykałaczką czy są już gotowe :)
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz