Składniki na ciasto:
- 4 szkl. mąki
- 3/4 szkl.kakao (dałam 1/3 i też wyszło dobre)
- 1 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 1,5 kostki margaryny - może być zwykła, nie ma to żadnej różnicy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 0,75 l. mleka
- bułka tarta
- kisiel
- 4 białka + 1/3 szkl. cukru
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie na talarki. Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki.
Zagotować 0,5 l. mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć je do naczynia, a dopiero później wyłożyć je na nadzienie). Piec ok. 50 min. w 180st. C.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz