"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks !
Długo nie mogłam zdecydować się co do tortu, bo najpierw chciałam typowo masowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć? Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;)
Składniki na biszkopt jasny :
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 mąki pszennej
- 1/3 mąki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 3/4 szkl herbaty
- syrop z brzoskwiń (z puszki)
- dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza)
- dżem porzeczkowy
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- duża puszka brzoskwiń
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 śnieżka w proszku
- 1 śmietan-fix
- ok.3-4 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu musimy przekroić biszkopt na pół (u mnie akurat wyszedł biszkopt trochę za wysoki i musiałam podzielić go na 3 części, jedną odłożyłam).
Ciemny biszkopt : Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta.
Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą.
Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji.
Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż już trochę stężeje.
Bita śmietana : Schłodzoną śmietanę ubijamy kilka minut, ale nie za długo, dodajemy śnieżkę, śmietan fix i cukier puder (tutaj możemy dodać więcej cukru, wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, chociaż myślę, że te 3-4 łyżki są wystarczające). Ubijamy jeszcze chwilkę.
Przełożenie :
1) Jasny biszkopt --> dobrze nasączamy i wykładamy tężejący już mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do lodówki, do czasu aż nie będzie nam się rozpływał
2) Ciemny biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą warstwę bitej śmietany i brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę)
3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą śmietanową górę i boki.
4) Boki tortu obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem, z pozostałej bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą galaretką.
Smacznego ! ;)
Mój Boże!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, pyszności ;) Zapraszam na mój blog: http://przystolewogrodzie.wordpress.com
OdpowiedzUsuńDziękuej za przepis :) Wygląda cudownie i bardzo pracochłonnie ! :) ja na aż tak skomplikowany przepis chyba nie moge się porwac :P
OdpowiedzUsuńtylko tak się wydaje że jest skomplikowany, z resztą dla jego smaku zrobiłabym wszystko, także niedłuo powtórka z rozrywki ! ;D
OdpowiedzUsuńCzy na warstwie musu jest bita śmietana? Bo
OdpowiedzUsuńWidać na zdjęciu biały kolor. Tort jest świetny
Już robiłam. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTak, delikatnie posmarowałam bitą śmietaną, bo zajęłam się na chwilę czymś innym i mus mi niestety zastygł zbyt szybko :) Musiałam sobie poradzić tak, bo inaczej tort by się "rozjechał" :) Pozdrawiam ! :)
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo za odpowiedź.
witam a czemu są dwie galaretki w przepisie a użyta jest tylko jedna do musu?
OdpowiedzUsuń"zalewamy je tężejącą drugą galaretką." tak jak wspomniałam na końcu, drugą galaretką zalewamy pokrojone brzoskwinie na wierzchu tortu :)
UsuńDziękuję za przepis.. wyszedł mi fantastyczny tort, a przyznam, że to mój pierwszy w życiu torcik ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że torcik wyszedł perfekcyjnie ! :) pozdrawiam ! :)
UsuńA ja dziś robię tort z tego przepisu już drugi raz:) moje dzieci i goście są nim zachwyceni:)Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ! :) Ja robiłam ten tort ostatnio 3 lutego na urodziny siostry,jest przepyszny ! Nie za słodki, delikatny... idealny ! :)
Usuńa coś więcej o nasączaniu, bo jest napisane ze mocno nasaczamy ale czym i jak jesli mozna prosic o podpowiedz. Z góry dzięki
OdpowiedzUsuńpolecam cukier rozpuszczony w wodzie :) ok 2 łyżek cukru rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wodyi studzimy. Dodatkowo można dać kilka kropelek aromatu, jeżeli chcemy uzyskać jakiś smak/zapach :)
Usuńpozdrawiam !
polecam cukier rozpuszczony w wodzie :) ok 2 łyżek cukru rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wodyi studzimy. Dodatkowo można dać kilka kropelek aromatu, jeżeli chcemy uzyskać jakiś smak/zapach :)
Usuńpozdrawiam !
Mam pytanie - na jakiej średnicy tortownicę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńNa jakej średnicy tortownice jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńNa jakiej średnicy tortownice jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńmoja miała 23cm :)
UsuńWitam w jakiej ilości rozpuścić drugą galaretkę ( tą co idzie na wierzch) ?
OdpowiedzUsuńProponuję w 1 szklance, chociaż i tak zapewne nam jej trochę zostanie :)
UsuńProponuję w 1 szklance, chociaż i tak zapewne nam jej trochę zostanie :)
UsuńWitam a do czego będzie wspomniana herbata że sokiem z brzoskwiń,? Można tym nasaczyc biszkopt?
OdpowiedzUsuńHerbata z sokiem jest do nasączenia :)
UsuńWitam czy biszkopt można nasaczyc wspomnianym wcześniej sokiem z brzoskwiń i herbata?
OdpowiedzUsuńWitam czy można biszkopt nasaczyc sokiem z brzoskwiń połączony z herbata?
OdpowiedzUsuń