kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

czwartek, 28 marca 2013

Jabłka w cieście naleśnikowym


A dzisiaj na śniadanie proponuję jabłka w cieście naleśnikowym, zawsze jakaś odmiana :) Idealnie nadają się też jako przekąska czy deser. Nie podaję dokładnych składników, ponieważ robiłam je na oko, ale ciasto ma być troszeczkę gęstsze niż na naleśniki :)

Składniki:
  • mąka
  • mleko
  • 1 jajko
  • mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon 
  • cała torebka cukru waniliowego
  • jabłka
Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie :

Jabłka obieramy, wycinamy środek, czyli "ogryzek"(zrobiłam to obieraczką do ziemniaków) i kroimy na plastry grubości ok 1 cm.

Przygotowujemy ciasto neleśnikowe : mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon wrzucamy do jednej miski i miksujemy, do czasu połączenia się składników.

Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy plastry jabłek i wyjmujemy łyżką na rozgrzany olej.

Smażymy z każdej strony na złoto brązowy kolor.

Gdy pacuszki już ostygną, obtaczamy je w cukrze pudrze.




Smacznego ! :) 

7 komentarzy:

  1. moja babcia mi takie robiła, gdy byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka w cieśnie naleśnikowym- uwielbiam. Robię dość często.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też je uwielbiam, jak dla mnie to coś z niczego, a smakują świetnie ! ;)
    Magda moja babcia też je robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze je zrobic wnuczce jak przyjedzie na ferie :)

    OdpowiedzUsuń