Muffinki z ptasim mleczkiem w środku, brzmi fajnie co? :) Miały wyjść nieco inaczej, bo ptasie mleczko włożone do środka miało tam pozostać, jednak z niewyjaśnionych przyczyn wygrało walkę i jego cel wędrówki na powierzchnię ciasta okazał się pozytywny :) Mimo to w smaku są ok, chociaż na kolana nie powalają tak jak myślałam aczkolwiek są dobre. I polecam zrobić z podwójnej porcji, bo z tego przepisu wychodzi ich ok. 8 sztuk
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/4 szkl oleju
- ptasie mleczko
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
W drugiej mieszamy cukier, jajko, olej i mleko. Należy wymieszać to tak, aby cukier nam się rozpuścił.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości, położyć pół ptasiego mleczka i przykryć kolejną porcją ciasta ( do 2/3 wysokości lub więcej - ja zawsze napełniam prawie do pełna i fajnie wyrastają).
Piec 25-30 min w 180st. C.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz