kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

piątek, 9 marca 2012

Ciasto z truskawkami

Któregoś dnia zostało nam sporo białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :)

Składniki :

Biszkopt :
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa :
  • 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szkl. cukru
Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • ok. 1/2 szkl cukru
  • kostka margaryny
Mus truskawkowy:
  • truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)
  • galaretka (u mnie wiśniowa)
  • 1 łyżka żelatyny
dodatkowo :
  • okrągłe biszkopty
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Masę wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 - 25 min (aż zbrązowieje).

Masa serowa:
2 galaretki rozpuścić w ok. 1-1,5 szkl wody i zostawić, aby trochę przestygły. Ser ubijać przez ok 3 min, dodać cukier i galaretki. Odstawić aby stężało.

Masa budyniowa :
Ugotować 2 budynie z 1/2 szkl. cukru według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy będzie już zimny utrzeć z 1 kostką margaryny.

Mus truskawkowy:
2 galaretki + żelatynę rozpuszczamy  w ok. 1 - 1,5 szkl. gorącej wody. Dodajemy do musu i dokładnie miksujemy. Odstawiamy do stężenia.

Warstwy :
I. Biszkopt
II. Masa serowa
III. Masa budyniowa
IV. Biszkopty ułożone obok siebie
V. Mus truskawkowy

I odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego ! :)

1 komentarz: