Któregoś dnia zostało nam sporo białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu :)
Składniki :
Biszkopt :
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe
- ok. 1/2 szkl cukru
- kostka margaryny
- truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)
- galaretka (u mnie wiśniowa)
- 1 łyżka żelatyny
- okrągłe biszkopty
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Masę wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 - 25 min (aż zbrązowieje).
Masa serowa:
2 galaretki rozpuścić w ok. 1-1,5 szkl wody i zostawić, aby trochę przestygły. Ser ubijać przez ok 3 min, dodać cukier i galaretki. Odstawić aby stężało.
Masa budyniowa :
Ugotować 2 budynie z 1/2 szkl. cukru według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy będzie już zimny utrzeć z 1 kostką margaryny.
Mus truskawkowy:
2 galaretki + żelatynę rozpuszczamy w ok. 1 - 1,5 szkl. gorącej wody. Dodajemy do musu i dokładnie miksujemy. Odstawiamy do stężenia.
Warstwy :
I. Biszkopt
II. Masa serowa
III. Masa budyniowa
IV. Biszkopty ułożone obok siebie
V. Mus truskawkowy
I odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego ! :)
Wygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuń