Dawno mnie nie było, wiem...
Ale mam dla Was dzisiaj nowe ciacho,
bo jak zawsze u mnie musi być na słodko ! :)
Przepis znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry :)
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki
- 30 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- dwa słoiczki dżemu brzoskwiniowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ew. kilka kropli ulubionego aromatu (ja dodałam migdałowy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby miały temp. pokojową.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do utartej margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku (po każdym dokładnie ucieramy masę na niskich obrotach miksera).
Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy i ew. aromat.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać je do masy.
Całość rozdzielamy równo do trzech miseczek i do każdej dodajemy :
I miseczka - 1/2 szkl maku
II miseczka - 2 łyżki kakao
III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki
Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy :
1. Ciasto z dodatkiem kakao
2. 1/2 paczki biszkoptów
3. Dżem brzoskwiniowy
4. Ciasto z dodatkiem maku
5. Biszkopty
6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego, bo miałam go akurat w lodówce)
7. Jasne ciasto
Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :)
Studzimy i polewamy polewą.
Smacznego ! :)
piękne ciacho! zapraszam na ''babkę - tulipan'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/babka-tulipan.html
dziękuję ! ;)
UsuńPięknie wygląda, zachwycające te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ! :)
Usuńjuż nie raz,widziałam to ciasto ale jakoś nie miałam ani skosztować ani zrobić w domu,może w końcu spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńEwa W na prawdę warto, także polecam :)
OdpowiedzUsuńJak ono smakuje tak jak się prezentuje, to chylę czoła :)
OdpowiedzUsuńjest na prawdę bardzo pyszne ! :)
Usuń