Wróciłam ! Koniec mojej przerwy, czas powrócić do blogowania :) Wiadomo że powroty są ciężkie bo trzeba się przestawić na inny tryb, ale kiedyś to musi nastąpić. Nie obiecuję, że wracam pełną parą, bo za kilka dni zaczną się znowu studia, ale w miarę możliwość nowe posty będą się pojawiały :)
Do tego ciasta przymierzałam się już od jakiegoś czasu, aż wreszcie się skusiłam :) Trochę inaczej wyobrażam sobie je w smaku, ale jest ok :) Dodam też że ciasto Jakuba należy do tych mniej słodkich, także można od siebie jeszcze coś tam dosypać :)
- 3,5 szkl mąki
- 250 g margaryny
- 1szkl śmietany 12% lub 18%
- 6 żółtek
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza :
- 6 białek
- 12 łyżek cukru
- 3 kisiele wiśniowe
Masa budyniowa :
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szkl mleka
- 4 łyżki cukru
- 250 g margaryny
Dodatkowo :
- słoik wiśni z kompotu
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, aby się nam nie kleiło. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych kawałków. Wałkujemy pierwszą część na wielkość blaszki.
2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 kisiel wiśniowy i 4 łyżki cukru. Ubitą pianę wykładamy na wyłożony na blaszce pierwszy blat ciasta i wciskamy w pianę wiśnie gdzie popadnie, nie trzeba ich układać. Następnie bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe.
Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół.
Przełożenie :
Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto - druga część masy - trzecie ciasto
Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ja zostawiłam 3 łyżki masy na wierzch i polałam czekoladą, ale smak czekolady jak dla mnie w tym cieście przeszkadzał, także myślę że cukier puder będzie o niebo lepszy :)
Ciasto odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Smacznego ! :)
Jakie kolorowe i ile warstw! Pycha :)
OdpowiedzUsuńadiemu mojemu aż się oczy zaświeciły jak mu przed chwilką to pokazałam! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, aż się chce to chrupnąć.
za niedługo zrobię i przylezę się pochwalić :)
Jak dobrze, ze już jesteś!!!! :)
Już czas było powrócić na stare śmieci :)
UsuńCzekam na relację, czy Ci posmakowało ! :) Jak dla mnie ciacho jest mało słodkie, bo akurat sama preferuję te przesłodzone, ale dla reszty domowników posmakowało, szybko poszło :) Ogólnie polecam :)
Ależ wysokie! Prezentuje się naprawdę imponująco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ! :)
UsuńNa jakiej wielkości blaszkę jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńja robiłam na blaszce wielkości 39 x 23cm :)
Usuń