kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 1 czerwca 2014

Kruche rogaliki

Na ten przepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. 
Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :)


Składniki : 
  • 50g drożdży
  • 4 szkl mąki
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
dodatkowo :
  • cukier puder
  • mleko do posmarowania rogalików

Przygotowanie :

Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną.

Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.

Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.

Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.

Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.


Smacznego ! :) 

6 komentarzy:

  1. Chętnie bym się załapała na niejeden taki rogalik, a jeszcze ta masa w środku, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. woow takie rogaliki musiały być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogą być z budyniem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej, od nas zależy jakie chcemy mieć nadzienie :)

      Usuń