kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

środa, 4 grudnia 2013

Słodkie bułeczki

To już kolejne bułeczki na moim blogu, nie wiem które, ale kilka przepisów na takie drożdżowe słodkości możecie u mnie już zobaczyć. Kiedyś nie lubiłam robić ciasta drożdżowego, bo każde moje starcie z nim kończyło się wielkim zakalcem, ale podpatrując babcię nauczyłam się je wyrabiać, na szczęście ! :) Dzisiejsze bułeczki są z domowym dżemem śliwkowym, ale możecie je zrobić z jakim tylko chcecie, idealne będą też z marmoladą :)


Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 2 szkl ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szkl oleju
  • cukier waniliowy
  • 7 łyżek cukru
  • opcjonalnie sok z cytryny 
Dodatkowo:

  • domowy dżem lub marmolada
  • mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.

Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy boki i  układamy je zlepieniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawiamy aby ciasto ponownie się napuszyło.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15min (sprawdzajcie czy nie są już gotowe,  bo to zależy od piekarnika). Po wyjęciu ponownie smarujemy gorące bułeczki mlekiem i studzimy na kratce.



Smacznego ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz