kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 2 kwietnia 2011

Dukanowa rolada

Z racji tego, że jestem na Dukanie jestem zmuszona dodać  przepis, który będzie dotyczył właśnie tej diety :) Na początek pokażę Wam  moje ostatnie dzieło ;D A było tak pyszne, że gdyby nie to że ilość otrębów w całej roladzie na to nie pozwala, zjadłabym ją całą na raz ;)


Galaretka:
-1/2 szkl. soku z lidla.
-2 szkl. wody
-2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Sok mieszamy z dwoma szklankami wody, a następnie dodajemy do tego żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Masa serowa:
-400g białego twarogu
-150-200ml jogurtu naturalnego
-aromat cytrynowy
-słodzik (zależy, kto ile lubi)
- 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do miski wrzucamy ser, jogurt,aromat,słodzik i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.Jeżeli masa jest płynna wstawiamy ją na chwilkę do lodówki.

Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3  czubate łyżki otrębów owsianych (ja dałam pszenne, bo owsianych nie mogę nigdzie znaleźć)
- 2  czubate łyżki skrobi kukurydzianej
- łyżeczka aromatu cytrynowego
- 2 czubate łyżki słodziku w proszku (zamiast tego kilka rozgniecionych tabletek)
- łyżka proszku do pieczenia
- 300g serka homogenizowanego (dałam gęsty jogurt naturalny)

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ubite na sztywną pianę białka dodajemy do żółtek i dokładnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st. C przez 30min. (W sumie zależy to też od piekarnika, trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę serową i pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki na jakąś godzinę.

Smacznego !




 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz