kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

wtorek, 21 lipca 2015

Rolada bezowa z truskawkami

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam ! 

źródło : piegusek1976

Beza :
  • 4 białka
  • 230 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • odrobina soli
Nadzienie :
  • 300 g śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 180 g serka mascarpone
  • opcjonalnie łyżka żelatyny
  • maliny, truskawki lub inne ulubione owoce

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, całość dokładnie mieszamy. 

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ubitą pianę z białek i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 min w 150st.C.

Po upieczeniu zostawiamy ją na kilka minut w blaszce. Prostokątną podkładkę wielkości naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła.

Ubijamy śmietanę i dodajemy serek, ma powstać gęsta, puszysta masa.

Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy.

Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę.

Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się delikatnym deserem ! :)


Smacznego ! :)

czwartek, 9 lipca 2015

Chatka Puchatka


Te ciasto, a raczej może deser kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Jak dobrze pamiętam, jadłam je kiedyś też z dodatkiem kostek galaretki w środku. Chatka Puchatka ma również drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne w smaku :) 

źródło : babeczka.zuzka


Składniki :
  • 500 g twarogu śmietankowego lub 2 kostki białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa razy zmielić)
  • troszeczkę więcej niż pół szklanki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 opakowania herbatników
  • opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (jeżeli ktoś boi się, że masa będzie za rzadka)
dodatkowo :
  • ulubione bakalie (ja dałam wiórki kokosowe, rodzynki i fistaszki)
polewa :
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany


Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie. 

Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej dodajemy kakao.

Masę z dodatkiem kakao rozsmarowujemy na herbatnikach i na nich układamy drugą warstwę herbatników.

Teraz na środkowy rząd herbatników wykładamy jasną masę z bakaliami, starając się utworzyć trójkątny kształt masy. Przy pomocy folii złożyć wewnętrzne rzędy ciastek ku środkowi tak, aby powstał domek. Całość dociskamy, zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 2-3 godziny.

Gotową polewamy ozdabiamy ciasto.


Smacznego ! :)  

sobota, 4 lipca 2015

Ciasto Maxi King


Długo się do niego zabierałam, zawsze z zachwytem oglądałam zdjęcia tego ciacha jak na nie trafiałam, ale jakoś zawsze było mi "nie po drodze" żeby je zrobić. Na szczęście postanowiłam, że jak obronię licencjat, to właśnie to będzie taką moją nagrodą :) I wiecie co? Żałuję, że tak długo z tym zwlekałam ! Jest na prawdę przepyszne, chociaż dla mnie aż za bardzo słodkie i następnym razem zrobię bez dodatku cukru pudru :) Nie mniej jednak na prawdę z całego serca Wam je polecam, P-Y-S-Z-N-O-Ś-C-I ! :)
źródło : smaczny kąsek





składniki na mleczną masę :
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 szkl pełnego mleka w proszku
  • 0,4 szkl cukru pudru (lepiej ten składnik według mnie pominąć)
  • 400 g  waniliowego serka homogenizowanego
  • troszeczkę dowolnego alkoholu

dodatkowo :
  • 400 g herbatników
  • 150 g posiekanych orzeszków ziemnych   solonych
  • 1 puszka masy krówkowej (dałam orzechową)

składniki na polewę :
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18% lub 12%

Miękkie masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem z cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło).

Następnie dodajemy  na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem).


Warstwy ciasta :

I. herbatniki
II. połowa mlecznej masy
III. warstwa herbatników
IV. masa krówkowa
V. warstwa herbatników
VI. druga połowa mlecznej masy
VII. warstwa herbatników

Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę.

Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i śmietaną w kąpieli wodnej, dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia i gdy zauważymy że zaczyna już powoli zastygać to wykładamy na ciasto i całość ładnie wyrównujemy.

Wkładamy całość ponownie do lodówki na całą noc.

* robiłam w blaszce o wym. 26 x 21cm




Smacznego ! :)