kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

sobota, 17 listopada 2012

Cytrynowiec


A dzisiaj podaję przepis na pyszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości  są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz  banalne w wykonaniu :)
A więc do dzieła kochani !


Składniki na biszkopt :
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę cytrynową :

  • 2 szkl. wody
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 cytryny
  • 1 margaryna
  • 1 szkl cukru
Masa śmietanowa :

  • ½ l śmietany 30%
  • 3 śmiatan-fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody)
  • 1/3 - 1/2 szkl cukru pudru
Dodatkowo:

  • herbatniki
  • czekolada do polania

Przygotowanie:

Biszkopt:

3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę.

Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.

 Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę.

 Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.

Masa cytrynowa:

Budynie rozpuścić w 1 szklance wody.

Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier,  rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń.

Zdjąć z ognia, dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę.

Gorące wylać na biszkopt.

Na wystudzoną masę cytrynową położyć ubitą masę śmietanową.

Na wierzch ułożyć obok siebie herbatniki i polać czekoladą.


* Przepis znaleziony na smakerze
Smacznego ! :) 


piątek, 2 listopada 2012

Wafelki z masą kakaową

Kto z nas nie lubi wafelków ze słodką masą? No właśnie, chyba każdy za nimi przepada :) Znalazlam właśnie taki, fajny przepis na kakaową masę, który według mnie jest świetny. Już podczas przekładania ubyło z garnuszka kilka łyżek, ale co ja na to poradzę :D Dodam też, że według mnie wafelki najlepiej jak poleżą przez noc, bo inaczej masa jest jeszcze dość rzadka i ciężko je się kroi :)

Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  •  1 szkl cukru
  •  1/2 szkl mleka
  •  25 dkg pełnego mleka w proszku
  •  2-3 łyżki kakao
  •  paczka wafli

Przygotowanie:

Margarynę z 1/2 szkl mleka, cukrem, kakao rozpuszczamy w garnuszku i chwilę gotujemy. Ostudzić.

Do zimnej masy wrzucamy mleko w proszku i dokładnie miksujemy, tak aby nie było grudek.

Gotową masą przekładamy wafle i gotowe !



Smacznego ! :)